Josip Maslać: Apache Solr – zašto i kako ga koristiti

Opis teme

Apache Solr je open source platforma koja omogućava indeksiranje velikih količina tekstualnih podataka iz raznih izvora te iznimno brzo i efikasno pretraživanje tih podataka. Neka od glavnih odlika uključuju moćno full-text pretraživanje, grupiranje rezultata pretraživanja po proizvoljno definiranim kriterijima, integraciju s bazama podataka i

raznim često korištenim formatima (XML, Word, Excel, PDF i sl.). Na predavanju će biti pokazan kratki pregled cijele platforme s popisom svih bitnijih mogućnosti, navedeno u kojim slučajevima ju je moguće/poželjno koristiti, a sve popraćeno konkretnim primjerima i dijeljenjem stečenog iskustva.

O predavaču

Josip Maslać se programiranjem bavi od ranih srednjoškolskih dana. Tijekom studiranja iz hobija i želje za učenjem novih tehnologija pokreće stranice Nabava.net. Nakon završetka FER-a radi u CROZ-u na mjestu Java programera. 2009. postaje suosnivač tvrtke Aplos d.o.o. u kojoj trenutno radi kao voditelja razvoja. Područje interesa su mu razvoj softvera, a u praksi je to uglavnom razvoj web aplikacija – od razvoja “backend” dijela i poslovne logike do osmišljavanja korisničkih sučelja.

Tehnologije koje koristi su većinom open source, a uglavnom su to Java, Mysql, GNU/Linux i prijatelji, Javascript, PHP.

Sponzori