Ilija Studen: Active Collab

Honey, we shipped!

Pre samo godinu dana jedina stvar koju smo želeli je bila da privedemo kraju projekat u koji smo se zakopali. U tom momentu smo bili pred betom, nakon dve godine razvoja tokom kojih ni jedna verzija sa novim mogućnostima nije bila isporučena krajnjim korisnicima. Predugo! Sećam se da sam se tada zezao na sledeći način: “Da mi je da se vratim kući jedno veče i kažem “Honey, we shipped”, pa da napokon odahnem…”

Od tada (neki oktobar 2011. godine) se desio i taj momenat, ali i jedna druga stvar: isporuka nove verzije je prestala biti veliki događaj u firmi. Za jako kratko vreme “šipovanje” je postalo rutinska stvar, što ilustruje podatak da smo za deset meseci isporučili 35+ novih verzija. To je više od polovine verzija koje smo izbacili u petogodišnjoj istoriji firme… I osećaj je sjajan!

Ova prezentacija se bavi procesima razvoja, testiranja i isporuke softvera, a sve kroz priču o tome:

1. Gde smo bili nedavno (kada smo sebi dozvolili da se zakopamo sa dvogodišnjim projektom);
2. Gde smo sada (kada isporučujemo nove verzije svakih nedelju do dve dana);
3. Kuda to idemo (isporuka na klik dugmeta, u bilo kom momentu, sa velikom sigurnošću da mušterija dobija kvalitetan i stabilan proizvod).

Pričamo o principima, alatima i tehnikama za razvoj, testiranje i isporuku softvera. Koliko god da je programiranje zabavno samo po sebi, naš posao je isporuka softvera korisnicima i zadovoljavanje njihovih potreba. Bez toga i najlepši algoritam ili najfiniji model padaju u vodu.

Biografija

Ilija Studen je suosnivač firme A51 iz Novog Sada. Firmu čini petnaestak ljudi, pretežno programera, koji zajedno rade na razviju activeCollaba, web aplikacije za upravljanje projektima i zajednički rad.

Sponzori