Dražen Lučanin: OpenStack – izgradite svoj oblak!

Opis teme

Kako popularnost računarstva u oblacima (engl. cloud computing) raste, pojavio se niz tehnologija otvorenog koda za upravljanje takvim složenim sustavima, sastavljenim od mnogobrojnih dijelova zaduženih za: virtualizaciju, umrežavanje, skladištenje podataka, korisnička i programska sučelja….

U ovom će predavanju biti predstavljen OpenStack, jedan od najpopularnijih upravitelja računalnih oblaka (engl. cloud manager). Razvijaju ga i koriste brojna velika poduzeća poput NASA-e, Rackspacea, HP-a, Canonicala i Red Hata, a izvodi se na tisućama poslužitelja. Cilj je ovoga predavanja predstaviti OpenStack i njegovu arhitekturu, dati nekoliko praktičnih scenarija koji ilustriraju mogućnosti takve tehnologije (jednostavna programska sučelja za konfiguriranje, dizanje i rušenje stotina virtualnih strojeva, integracijsko testiranje, provjeru otpornosti na kvarove, skaliranje web usluga uz pomoć Jujua…) i prenijeti neka iskustva instalacije i  postavljanja OpenStacka “od nule” na grozdu poslužitelja Zavoda za raspodijeljene sustave, Tehničkog sveučilšta u Beču.

Poseban će naglasak biti stavljen na usporedbu ručne instalacije i automatske instalacije bazirane na alatu Puppet.

O predavaču

Dražen Lučanin zaposlen je kao istraživački asistent na Zavodu za raspodijeljene sustave, Tehničkog sveučilišta u Beču. Radi doktorat na temu energetske učinkovitosti u računarstvu u oblacima. Diplomirao je računarsku znanost na FER-u i tokom studija boravio dva semestra na Bečkom sveučilištu preko Erasmus programa razmjene. Bavio se raznim tehnologijama, pogotovo onima otvorenog koda, a najviše uživa u programiranju u Pythonu.

Od nedavno se uključio u aktivnosti hrvatske Python korisničke grupe i već posjetio nekoliko stručnih konferencija.

Sponzori